7.2.11

Στο έλεος του Θεού όλες οι Σχολές Τουρισμού


(δελτίο τύπου)

Από τον Σύλλογο Προσωπικού του Οργανισμού Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΟΤΕΚ) εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση - καταγγελία:
Ο Οργανισμός Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Ο.Τ.Ε.Κ., ο μοναδικός Δημόσιος φορέας Τουριστικής Εκπαίδευσης, ή άλλοτε γνωστή σε όλους Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων,που εκπαίδευσε τα περισσότερα στελέχη που υπηρετούν μέχρι σήμερα τον Τουρισμό, εκπέμπει απεγνωσμένα SOS !
Από τον Οκτώβριο 2010 το Δ.Σ. του Συλλόγου Τακτικού Προσωπικού, είχε ενημερώσει εγκαίρως όλους τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων της Βουλής και στελέχη του αρμόδιου ΥπουργείουΠολιτισμού και Τουρισμού, ότι ο Ο.Τ.Ε.Κ. δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει πλήρως, αν δεν εξαιρεθεί από τις οριζόντιες περικοπές που εξήγγειλε η Κυβέρνηση. Παρά την ενημέρωση όμως και ενώ ο Ο.Τ.Ε.Κ. ζήτησε έγκριση προϋπολογισμού 20.000.000€, ο αρμόδιος για τον Ο.Τ.Ε.Κ. Υφυπουργός κ. Γ. Νικητιάδης, ενέκρινε χρηματοδότηση μόνο 12.855.000 € που σύμφωνα με νεώτερα στοιχεία θα διαμορφωθεί τελικά στα 10.798.000€ !!! Μείωση δηλαδή περίπου 50%!.
Η Διοίκηση του Οργανισμού παρά τις συνεχείς επισημάνσεις και διαμαρτυρίες των εκπροσώπων των εργαζομένων, αποδείχθηκε ανίκανη να επεξεργαστεί τα νέα δεδομένα και να αντεπεξέλθει στις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που περνούν οι εργαζόμενοι στον Ο.Τ.Ε.Κ., αλλά κυρίως οι εκπαιδευόμενοι των Σχολών μας. Παρακολουθεί απλά τις εξελίξεις, που μέρα με την μέρα γίνονται χειρότερες, καθώς πλην των εργαζομένων που ετοιμάζουν δυναμικές κινητοποιήσεις, έχει ξεσηκωθεί και η μαθητική κοινότητα, λόγω της καθυστερημένης έναρξης της εκπαιδευτικής περιόδου κατά τρεις (3) μήνες αφ' ενός, αλλά κυρίως λόγω της προβληματικής λειτουργίας (Σημειώνεται ότι η εκπαιδευτική περίοδος ξεκίνησε αντί για τις 15/10/2010 που προβλεπόταν, στις 10/01/2011!). Πιο συγκεκριμένα η κατάσταση στον ΟΤΕΚ είναι δραματική, καθώς:
► Λόγω έλλειψης τροφίμων πολλά εκπαιδευτήρια παρ' ότι είναι και οικοτροφεία υπολειτουργούν, με αποτέλεσμα να υποσιτίζονται οι οικότροφοι μαθητές μας, πολλοί από τους οποίους είναι ανήλικοι! Ήδη στο Εκπαιδευτήριο της ΕΠΑ.Σ. Ναυπλίου οι οικότροφοι μαθητές μας επιβιώνουν με την βοήθεια των Ξενοδόχων της περιοχής Τολού, οι οποίοι προσέφεραν καταψυγμένα τρόφιμα και λαχανικά στο Εκπαιδευτήριο-Οικοτροφείο, για την σίτιση και εκπαίδευση των παιδιών, μετά από έκκληση της Δ/ντριας του Εκπαιδευτηρίου.
► Λόγω έλλειψης κονδυλίων τα εκπαιδευτήρια και η Κεντρική Υπηρεσία του ΟΤΕΚ, λειτουργούν υπό τον κίνδυνο μολυσματικών ασθενειών, καθώς στα πλαίσια των περικοπών δεν προσελήφθηκαν καθαρίστριες και η απόφαση του Δ.Σ. να αναθέσει τον καθαρισμό σε εξωτερικά συνεργεία, έμεινε στον αέρα καθώς δεν υπάρχουν χρήματα για την κάλυψη της υγιεινής των μαθητών και των εργαζομένων. Ήδη η Κεντρική Υπηρεσία καθαρίζεται με πρωτοβουλία και υλικά των εργαζομένων, ενώ στα εκπαιδευτήρια επικρατούν συνθήκες στρατού. Οι εκπαιδευόμενοι καθαρίζουν τους χώρους που στεγάζονται, σιτίζονται και εκπαιδεύονται.
► Λόγω της μεγάλης περικοπής της χρηματοδότησης του Οργανισμού, υπάρχουν διαμαρτυρίες παιδιών που κρυώνουν λόγω έλλειψης θέρμανσης. Τα εκπαιδευτήρια αδυνατούν να καλύψουν τους εργαζόμενους με είδη ατομικής υγιεινής, γραφική ύλη και στα παιδιά όχι μόνο δεν δίνονται βιβλία, αλλά τους ανακοινώθηκε ότι θα επιβαρυνθούν με προσωπικό κόστος την φωτοτύπηση των σημειώσεων των καθηγητών τους.
► Για τους ίδιους λόγους πολλά εκπαιδευτήρια-οικοτροφεία λειτουργούν χωρίς φύλαξη, καθώς δεν υπάρχουν όχι μόνο χρήματα, αλλά ούτε πιστώσεις για την συγκεκριμένη δαπάνη.
► Λόγω έλλειψης υλικών δεν πραγματοποιείται η πρακτική άσκηση των εκπαιδευομένων στα εργαστήρια μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής τέχνης.
► Υπάρχουν εκπαιδευτήρια που λειτουργούν ακόμα και χωρίς πιστοποιητικά πυρασφάλειας, καθώς έχουν λήξει εδώ και αρκετούς μήνες ή δεν εκδόθηκαν ποτέ και σήμερα η διοίκηση απλά διαπιστώνει την έλλειψή τους, καθώς τα οικονομικά του Οργανισμού δεν επιτρέπουν ούτε αυτή την δαπάνη.
Όλα τα παραπάνω προβλήματα είναι μόνο η αρχή. Οι όποιες προμήθειες υπήρχαν στα εκπαιδευτήρια από την προηγούμενη χρονιά τελειώνουν. Οι εργαζόμενοι και οι μαθητές μας δεν θα μείνουν απαθείς στο σοβαρότατο κοινωνικό πρόβλημα, καθώς υπάρχει θέμα επιβίωσης πια, όχι μόνο του Οργανισμού, αλλά κυρίως των εργαζομένων και των παιδιών που μένουν, σιτίζονται και εκπαιδεύονται στα Εκπαιδευτήρια-Οικοτροφεία μας.
Ο ΟΤΕΚ πρέπει να χρηματοδοτηθεί άμεσα για να συνεχίσει το τεράστιο κοινωνικό έργο που προσφέρει στην Τουριστική Εκπαίδευση με επιτυχία από το 1936. Πως είναι δυνατόν να πετύχουμε αναβάθμιση στην Τουριστική εκπαίδευση που ζητάει και ο ΣΕΤΕ, όταν ήδη έκλεισαν φέτος οι Σχολές Ξεναγών Θεσσαλονίκης, Ηρακλείου και Κέρκυρας; Όταν ήδη έκλεισαν Τμήματα Επαγγελματικών Σχολών Εστιατοριακής Τέχνης; Και έπεται συνέχεια, καθώς ο εγκεκριμένος προϋπολογισμός δεν φτάνει ούτε για να κοροϊδέψουμε τους 3.000 σπουδαστές-μαθητές που εκπαιδεύονται στις 2 Ανώτερες Σχολές, τις 8 Επαγγελματικές Σχολές-Οικοτροφεία, τα 7 Ι.Ε.Κ., τα 33 Τμήματα Μετεκπαίδευσης και τις Σχολές Ξεναγών σε όλη την Ελλάδα.
Το Δ.Σ. του Συλλόγου Τακτικού Προσωπικού του Ο.Τ.Ε.Κ., ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό αυτή την ύστατη στιγμή:
► Να εγκρίνει τον αρχικό προϋπολογισμό του Ο.Τ.Ε.Κ. για την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία του.
► Να ζητήσει τις παραιτήσεις του Προέδρου και των διορισμένων μελών του Δ.Σ. καθώς και του Γενικού Δ/ντή του Ο.Τ.Ε.Κ., που παρακολουθούν ως θεατές, ανίκανοι να αντιδράσουν «στο χρονικό του προαναγγελθέντος θανάτου του Ο.Τ.Ε.Κ.» και να ορίσει μακριά από κάθε κομματικό μηχανισμό, έναν γνώστη της Τουριστικής αγοράς και της Τουριστικής εκπαίδευσης, στο τιμόνι του Οργανισμού.
Το Δ.Σ. του Συλλόγου Τακτικού Προσωπικού του Ο.Τ.Ε.Κ., για όλους τους παραπάνω λόγους και επειδή ως τα μέσα Φεβρουαρίου κρίνεται η διάσωση του Ο.Τ.Ε.Κ., εφ' όσον δεν έχουν εξασφαλιστεί οι απαραίτητοι πόροι για την ομαλή λειτουργία του Οργανισμού και η ζωή των 800 εργαζομένων και των 2.800 μαθητών, εξακολουθεί να βρίσκεται σε κίνδυνο χωρίς: πυρασφάλεια, φύλαξη, καθαριότητα, πετρέλαιο και τρόφιμα, ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ.
Κοινοποίηση:

Γραφείο Πρωθυπουργού
Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού
Υφυπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού
Υπουργό Οικονομικών
Πρόεδρο και μέλη Δ.Σ. ΟΤΕΚ
Γεν. Δ/ντή ΟΤΕΚ
Κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους κομμάτων
Βουλής
Ομοσπονδία Εργατών Επισιτισμού και
Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων
Ομοσπονδία εργαζομένων ΟΤΕΚ
Σύλλογος καθηγητών Ανωτέρων Σχολών
Τουριστικών Επαγγελμάτων
Σύλλογος Καθηγητών και Επιμελητών ΟΤΕΚ
Σύλλογος εργαζομένων Υπουργείου
Πολιτισμού και Τουρισμού
Σύλλογος εργαζομένων Ελληνικού
Οργανισμού Τουρισμού
Μέσα μαζικής ενημέρωσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...