22.1.11

Αρχαιοελληνική συνταγή μαγειρεμένη σε μαντεμένια κατσαρόλα.


"αρχή και ρίζα κάθε αγαθού είναι η ευχαρίστιση της γαστέρας και τα σοφά και τα ανώτερα που μ' αυτή σχετίζονται"
ΑΘΗΝΑΙΟΣ ΝΑΥΚΡΑΤΙΤΗΣ


"αρχαιοελληνική συνταγή "
αμνοερίφιο με μέλι & γλυκάνισο , σύκα - δαμάσκηνα & γραβιέρα.

Ως γνωστός παιχνιδιάρης ( γενικά ), καλοφαγάς και ανήσυχο πνεύμα , ξεσκάλισα αυτήν την καταπληκτική συνταγή και είπα να την δοκιμάσω... Σαν επαγγελματίας chef, καθηγητής μαγειρικής και ότι άλλο τέλος πάντων με περιβάλει επαγγελματικά γύρω απο το φαγητό , νιώθω οτι έχω μεγαλύτερο βάρος ευθύνης σε σχέση με το φαγητό. Με αυτήν μου τη ματιά στηρίζω ανθρώπους και ιδέες ( όσο χρόνο μου μένει ) που απλά μου κάνουν " το κλικ " , όπως λέει ο λαός, χωρίς δεύτερες ή πίσω σκέψεις. Έτσι συνδυάζω να δοκιμάσω και να μαγειρέψω αυτή τη συνταγή στην μαντεμένια κατσαρόλα απο το cook shop, παίρνοντας μέρος στο παιχνίδι του greek food blogs . Χωρίς πολλά λόγια πάμε στην κουζίνα ...

Υλικά
  • Αρνάκι ή κατσικάκι , μπούτι χωρίς κόκαλο
  • κρεμμύδι ξερό σε χοντροκομμένους κύβους
  • σκόρδο χοντροκομμένο
  • καρότα λεπτές φετούλες κομμένες στη μέση
  • λίγο πράσο , μόνο το λευκό μέρος, λεπτοκομμένο
  • ξερά σύκα και δαμάσκηνα κομμένα στη μέση
  • κρασί λευκό
  • ούζο
  • γλυκάνισο
  • μέλι
  • λίγο ξύδι μπαλσάμικο
  • κανέλα
  • λίγο μπαχάρι
  • 1-2 φίλα δάφνης
  • νερό
  • αλάτι - πιπέρι
  • ελαιόλαδο
  • γραβιέρα κομμένη σε πολύ λεπτά κομματάκια





Εκτέλεση

Κόβουμε σε κομμάτια το κρέας και το ξεβράζουμε σε βραστό νερό για μερικά λεπτά. Στην κατσαρόλα σοτάρουμε σε ελαιόλαδο , το κρεμμύδι , το σκόρδο , το καρότο , το πράσο και το κρέας . Μετά σβήνουμε με αρκετό κρασί , σχεδόν μέχρι να καλυφτεί το κρέας και με λιγάκι ούζο. Σκεπάζουμε με το καπάκι και αφήνουμε να βράσει με το κρασί μέχρι σχεδόν να πιει τα υγρά . Μετά προσθέτουμε λίγο νερό , όχι πάρα πολύ, και όλα τα μπαχαρικά. Συνεχίζουμε το φαγητό μας και λίγο πριν να είναι έτοιμο, προσθέτουμε το μέλι ( περίπου 2 κουταλιές της σούπας για ένα κιλό κρέας) τα ξερά φρούτα ( περίπου μιάμιση φλιτζάνα για ένα κιλό κρέας ) , το ξύδι ( περίπου 3 κουταλιές της σούπας ) , και αφήνουμε το φαγητό να πάρει ακόμα μια βράση. Τέλος , ρίχνουμε απο πάνω τα κομματάκια γραβιέρας , ίσα - ίσα να λιώσουν...

Με ευκαιρία αυτήν τη συνταγή , θέλω να εκφράσω ευγνωμοσύνη , στον πρώτο γαστρονόμο του κόσμου, τον Αρχέστατο τον Συρακούσιο και στους μεγαλύτερους μάγειρες που μνημονεύοντας τους ο Αθήναιος στους "Δειπνοσοφιστές" λέει γι αυτούς οτι μετά τους παλαιούς επτά σοφούς έχουμε πάλι επτά σοφούς :
Αγής ο Ρόδιος , γιατί έψηνε τα ψάρια τέλεια
Λαμπρίας, που έκανε πρώτος το μέλανα ζωμό
Χαριάδης απο την Αθήνα, για την ομελέτα του
Αφθόνητος για τα αλλαντικά που παρασκεύαζε
Εύθηνος για τις φακές
Νηρέας απο τη Χίο , που έβρασε το φαγκρί για τους θεούς, και Αριστίων.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στη Βύκη και το tastefull ...



*** συνόδευσε το με ένα κλασικό πουρέ πατάτας και ένα κρασί κόκκινο Αγιωργίτικο .

πληροφορίες απο το βιβλίο " στα συμπόσια των Αρχαίων "

9 σχόλια:

Taste Advisor είπε...

Αυτό είναι καταπληκτικό πιάτο!
Μπράβο σου και για τις πληροφορίες που μας έδωσες.

TasteFULL είπε...

Να το μαγειρέψετε οπωσδήποτε! Είναι καταπληκτικό πιάτο! Από αυτά που οι άλλοι σε κοιτάζουν με ευγνωμοσύνη όταν τα φάνε :)
Συγχαρητήρια δάσκαλε με τις συνταγές σου!
Βίκυ

Ξανθή είπε...

Υπέροχο θα το μαγειρέψω με την πρώτη ευκαιρία!!!

Vita είπε...

Συγχαρητήρια! Μόνο που τη διαβάζει κανείς και βλέπει το συνδυασμό των υλικών καταλαβαίνει ότι πρόκειται για κορυφαία συνταγή.Ευχαριστούμε!

ιρινι είπε...

Θα πρέπει να ειναι ΤΟ ΤΕΛΕΙΟ ΦΑΓΗΤΟ!!!θα κρατήσω την συνταγή στο αρχείο μου, και θα την μαγειρέψω σε λίγες μέρες που περιμένω την κόρη μου,και θέλω να φτιάξω κάτι εξαιρετικό!!!Σε ευχαριστώ για την συνταγή!!!

manousina είπε...

Πραγματικά εξαιρετική συνταγή. Θα δοκιμαστεί στην επόμενη οικογενειακή σύναξη!!!

kiki είπε...

Πότε θα μου μαγειρέψεις;

pulcino είπε...

EFXARISTOUME GIA TIN SINTAGI!!!

magires.gr είπε...

koritsia xarika tooooooooooso poli pou sas arese i sidagi , gt epsaxa poli na tin vro.... ftiaxte tin kai tha me thimithite ... filiaaaaaaa

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...