1.6.07

CHINA SPIRIT MENU



基 础 汉 语




Ένα αυθεντικά κινεζικό μενού, με εύκολες παρασκευές που μπορούν όλοι να φτιάξουν αρκεί να έχουν κάποιες βασικές γνώσεις μαγειρικής. Τα περισσότερα υλικά θα τα βρείτε εύκολα στην αγορά. Κάποια από αυτά όμως θα τα βρείτε μόνο σε καταστήματα με κινεζικά τρόφιμα ( όπως κουρομίτσου, λωτό κ.ο.κ.). Αν χρειαστείτε κάποια διευκρίνηση ρωτήστε με να σας απαντήσω
Καλή επιτυχία και περιμένω τις εντυπώσεις σας.






AMUSE BUSE

ΤΗΓΑΝΙΤΑ ΚΡΑΚΕΡ ΓΑΡΙΔΑΣ ΜΕ ΓΛΥΚΟΞΙΝΗ ΣΑΛΤΣΑ.
Τα τηγανητά κράκερ γαρίδας τα βρίσκουμε έτοιμα στο εμπόριο.
Για την γλυκοξινη σάλτσα,
Υλικά:
½ κούπας χυμό ανανά
1/3 κούπας κετσαπ
¼ κούπας καφέ ζάχαρη
¼ κούπας λευκό ξύδι
2 κουταλάκια γλυκού κορν φλαουρ

Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί κρύα και μετά τα βάζουμε πάνω στη φωτιά μέχρι να πήξει η σάλτσα.

ΣΟΥΠΑ

ΚΑΛΑΜΠΟΚΟΣΟΥΠΑ ΜΕ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ
Υλικά:

Κοτόπουλο
Σόγια σος
Ρυζοκρασο
Καλαμπόκι ( κονσέρβα ή κατεψυγμένο και βρασμένο)
Αυγά
Κορν φλαουρ
Κρέμα γάλακτος
Φρέσκο κρεμμυδάκι
Σουσαμελαιο

Εκτέλεση:

Βράζουμε το κοτόπουλο. Αφού κρυωσει το κόβουμε λωρίδες και το μαρινάρουμε με ρυζοκρασο και σάλτσα σόγιας.

Πολτοποιούμε την μισή ποσότητα του καλαμποκιού.
Βράζουμε το ζωμό του κοτόπουλου και ρίχνουμε μέσα το πολτοποιημένο καλαμπόκι και το υπόλοιπο ολόκληρο μισό. Αφού βράσουν για 5 λεπτά, δένουμε με κορν φλαουρ και κάνουμε λιεζον με τους κρόκους και την κρέμα γάλακτος. Τέλος προσθέτουμε μέσα το μαριναρισμένο κοτόπουλο



ΚΡΥΟ ΟΡΕΚΤΙΚΟ

ΦΙΛΕΤΑ ΓΑΡΙΔΑΣ ΜΑΡΙΝΕ ΜΕ ΤΖΙΝΤΖΕΡ
Υλικά:
Γαρίδες
Τζιντζερ
Πιπεριές τρίχρωμες
Λάϊμ
Λεμόνι
Αλάτι
Πράσινο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Ελαιόλαδο
Μικρά φύλα φρέσκο σπανάκι, ή βαλεριάνα.


Εκτέλεση:

ξεφλουδίζουμε τις γαρίδες και κρατάμε μονό την σάρκα. Την κόβουμε στην μέση κατά μήκος έτσι ώστε να δημιουργηθούν δυο φιλέτα και αφερουμε το μαύρο αντερακι.
Στρώνουμε τα φιλέτα σε ένα ταψάκι και τα περιχύνουμε με το χυλό λεμόνι και λάϊμ.
Στη συνέχεια κόβουμε μπρινουάζ τις πιπεριές, το τζιντζερ, την φλούδα από μισό λεμόνι και λαιμ και τα ρίχνουμε όλα αυτά πάνω από τις γαρίδες που είδη έχουν αρχίσει και ‘ασπρίζουν’.
Αλατίζουμε ελαφριά, τρίβουμε φρέσκο πράσινο πιπέρι, και καλύπτουμε με πολύ λίγο ελαιόλαδο.
Αφήνουμε να μαριναριστούν οι γαρίδες κατά προτίμηση. Εγώ της προτιμώ 8 ώρες περίπου μαριναρισμένες.
Τέλος, κάνουμε ένα μικρό στρώμα από την πράσινη φρέσκια σαλάτα που έχουμε επιλέξει, τοποθετούμε ομοιόμορφα επάνω τις γαρίδες, και περιχύνουμε σαν ντρεσινγκ τη μαρινάτα.


ΖΕΣΤΟ ΟΡΕΚΤΙΚΟ

ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΤΕΜΠΟΥΡΑ
Υλικά:
Ρίζα λωτού σε φέτες
Μελιτζάνα σε φέτες
Μικρό καρώτο κομμένο στη μέση
Σπαράγγια
Φρέσκα κρεμμυδάκια, μόνο το άσπρο μέρος
Γλυκοπατάτα σε φέτες
Κολοκυθάκι σε φέτες
Αλεύρι

Για τον χυλό τεμπούρα:

(για 2 μερίδες)
85 γρ αλεύρι φαρίνα
½ φλιτζάνι κορνφλάουρ
1 αβγό ελαφρά χτυπημένο
1 φλιτζάνι παγωμένο νερό
4 παγακια
Σπορέλαιο για φριτέζα


Εκτέλεση:
Για το χυλό:
Βάζουμε το αλεύρι και το κορνφλάουρ σε ένα μπολ. Κάνουμε μια λακκούβα στη μέση και ρίχνουμε το αβγό και το νερό. Χτυπάμε μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα και στο τέλος προσθέτουμε τα παγακια.


Κόβομε τα λαχανικά σε φέτες 5-10 χιλ.
Τα αλευρώνουμε ελαφρός.
Βουτάμε τα λαχανικά στο χυλό και τηγανίζουμε λίγα λίγα σε προθερμανσμενη φριτεζα στους 180 C, μέχρι να ροδίσουν.


ΣΑΛΑΤΑ

ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΡΥΖΙ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ
Υλικά:
Σκόρδο
Κρεμμυδάκι φρέσκο
Καρώτο κομμένο σε λοξές φέτες
Πιπεριά κόκκινη κομμένη ζουλιεν
Ρύζι μπασματι βρασμένο
σάλτσα Σόγιας
Σουσαμελαιο
Κινέζικο λάχανο λεπτοκομμένο
Αγγούρι χωρίς σπόρους κομμένο μισοφέγγαρο
Κολιανδρο φρέσκο
Φιστικιά κασιους
Μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση:

Σοτάρουμε σε πολύ λίγο σπορέλαιο το σκόρδο, το κρεμμυδάκι, το καρώτο, την πιπεριά, το ρύζι, και τελειώνουμε με σάλτσα σόγιας και σουσαμελαιο. Αφήνουμε να κρυωσει καλά και μετά ανακατεύουμε με το κινέζικο λάχανο, το αγγούρι τον κολιανδρο τα κασιους, και λίγο μαύρο πιπέρι.

ΚΗΡΙΟ ΠΙΑΤΟ

ΜΟΣΧΑΡΙ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΡΕΠΑΝΙΟΥ

Υλικά:
( για 4 άτομα)
4 φέτες από κιλότο μοσχαριού χωρίς λίπος ( 170 γρ η κάθε μια περίπου)
2 κουταλιές σάλτσα σόγιας
4 κουταλιές ελαιόλαδο
6 κουταλιές κρέμα γάλακτος
4 κουταλιές κρέμα ρεπανιού
2 κουταλάκια φυστικελαιο
7 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα και 1 χοντροκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένο
¼ κουταλάκι μπουκοβο

Εκτέλεση:

Βάζουμε το μοσχάρι σε μη μεταλλικό σκεύος. Περιχύνουμε με την σάλτσα σόγιας και το ελαιόλαδο και το γυρίζουμε να καλυφτει. Σκεπάζουμε και το βάζουμε στο ψυγείο να μαριναριστεί για 2 ώρες περίπου.
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ την κρέμα γάλακτος και ρεπανιού, το σκεπάζουμε και το βάζουμε στο ψυγείο.
Ζεσταίνουμε μια πλάκα ψησίματος με ραβδώσεις σε μέτρια φωτιά και την αλείφουμε με το φυστικελαιο. Διαφορετικά μπορούμε να ζεστάνουμε το λάδι σε βαρύ τηγάνι.
Κρατάμε την μαρινάτα.
Ψήνουμε το κρέας 3 λεπτά από την κάθε πλευρά, το βγάζουμε και το κρατάμε ζεστό.
Βάζουμε σε κατσαρολακι τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια, το σκόρδο, το μπουκοβο, τη μαρινάτα και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση μόνο.
Περιχύνουμε το κρέας και σερβίρουμε με λίγη κρέμα ρεπανιού στην κορυφή και ωμό το χοντροκομμένο κρεμμύδι.
Συνοδεύουμε με ρύζι ατμού.

ΕΠΙΔΟΡΠΙΟ

ΜΠΑΝΑΝΑ ΤΗΓΑΝΗΤΗ ΣΕ ΦΥΛΛΟ ΚΡΟΥΣΤΑΣ ΜΕ ΠΑΣΤΑ ΦΑΣΟΛΙΩΝ



Υλικά:
( για 4 άτομα)
4 φύλλα κρούστας
4 μπανάνες
½ φλιτζάνι πάστα κόκκινων φασολιών
2 κουταλάκια ξύσμα λάϊμ
Ζάχαρη άχνη
4 κουταλιές κουρομίτσου

Εκτέλεση:
Απλώνουμε το φύλλο και τοποθετούμε μια μπανάνα ολόκληρη κοντά σε μια γωνιά. Βάζουμε 2 κουταλιές πάστα φασολιών και ½ κουταλάκι ξύσμα λάϊμ δίπλα στην μπανάνα. Μετά τυλίγουμε το φύλλο και τηγανίζουμε σε προθερμανσμενη φριτεζα στους 180C για 3-4 λεπτά μέχρι να ροδίσει.
Τέλος κόβουμε τις μπανάνες λοξά, πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και σερβίρουμε με ένα κουταλάκι κουρομίτσου.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...