31.5.07


Ας αρχίσω με μερικές χρήσιμες οδηγίες σχετικά με το μαγείρεμα των λουλουδιών.


Σας αρέσουν τα αφεψήματα; Μπορείτε να μαζέψετε και να αποξηράνετε τα παρακάτω λουλούδια και να τα χρησιμοποιήσετε σαν ένα θαυμάσιο ρόφημα. Ροδοπέταλα, άσπρο γιασεμί, μελισσόχορτο, μέντα, μαντζουράνα, άνθη λεμονιάς, φλαμούρι, καλέντουλα και χαμομήλι. Ανακατέψτε τα και χρησιμοποιείστε ένα κουτάλι της σούπας για κάθε κούπα ροφήματος.


Τριφύλλι τουρσί: Χρησιμοποιείστε κόκκινα και άσπρα άνθη τριφυλλιού, άσπρο ξύδι και μέλι. Τοποθετήστε εναλλασσόμενα τα διαφορετικά άνθη τριφυλλιού σε ένα γυάλινο βάζο γλυκού με φαρδύ στόμιο. Σκεπάστε τα λουλούδια με ξύδι και αφήστε τα μέχρι να τραβήξουν. Μετά χύστε έξω το επιπλέον ξύδι και μετρήστε το. Για κάθε μισή κούπα ξυδιού προσθέστε στο βάζο μια κουταλιά της σούπας μέλι. Χύστε το πάνω από τα τριφύλλια και αφήστε το μια εβδομάδα πριν το χρησιμοποιήσετε. Γίνεται πολύ ωραία γαρνιτούρα για λαχανικά ή ψάρι και σερβίρεται σαν ορντέρβ.


Ανθόξυδο:(Αρχίζουμε με ένα κρεμμυδόξυδο-είναι το ευκολότερο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και να παρασκευασθεί από αρχάριους!) Πάρτε λουλούδια από το καθένα από τα παρακάτω:κρεμμύδια, σκόρδα, μαντζουράνα, νεροκάρδαμο, ρίγανη, άνηθο, λεμονοπίπερο, βασιλικό και διάφορα άλλα βοτανολούλουδα. Η επιλογή είναι δική σας να πειραματισθείτε με αυτά. Πάρτε μια χούφτα από καθαρά, στεγνά και όχι υγρά λουλούδια και προσθέστε τα σε μία κανάτα με ξύδι οξύτητας 5%. Αφήστε τα τουλάχιστο τρεις μέρες αν όχι περισσότερο. Αφαιρέστε τα παλιά λουλούδια και προσθέστε φρέσκα πριν σερβίρετε το ανθόξυδο. Δεν χρειάζεται να προσθέσετε τίποτε άλλο σ' αυτό το ξύδι για να ενισχύσετε το άρωμά του. Σερβίρετέ το όπως είναι για να απολαύσετε ολόκληρο το φυσικό άρωμα.


Τι θα λέγατε για βουτήματα με άνθη πασχαλιάς;;;

Πάρτε 1/2 κούπα άνθη πασχαλιάς , κόψτε τα και ανακατέψτε τα με 100 γραμμάρια τυρί κρέμα. Αλείψτε το πάνω σε μαύρο ψωμί της αρεσκείας σας αφού αφαιρέσετε την κόρα. Προσθέστε ένα-δυο φρέσκα βλασταράκια από λουλούδια στη άκρη της φέτας για διακόσμηση. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε παιόνιες, καλέντουλες, γαρύφαλλα των ποιητών, γαρύφαλλα, τριαντάφυλλα, και λεβάντες αντί για πασχαλιές αν θέλετε!


Τι λέτε για λεβάντα;

Προσθέστε φρέσκα ή αποξηραμένα λουλούδια λεβάντας στην επόμενη φουρνιά γλυκά μπισκοτάκια που θα ετοιμάσετε για μια ειδική περίπτωση! Σερβίρετε τα σαν επιδόρπιο μετά από ένα γεύμα με τόνο καρυκευμένο με λεβάντα! Μαρινάρετε σουβλάκια τόνου με λουλούδια λεβάντας , λουλούδια μάραθου, και τριμμένο πιπέρι. Μισοψήστε το στη σχάρα και σερβίρετέ το με σαλάτα λουλουδιών ...γιαμ- γιαμ! Τελειώστε αυτό το γεύμα λεβάντας με ένα παγωμένο γλύκισμα: Πάρτε ένα τέταρτο χυμό πορτοκαλιού, προσθέτοντας λίγη ζάχαρη για να τον γλυκάνετε. Προσθέστε μια κουταλιά της σούπας λουλούδια λεβάντας. Σιγοβράστε τα μαζί για 15 λεπτά, αφήστε το μείγμα να κρυώσει, ψύξτε το μέχρι σχεδόν να στερεοποιηθεί και σερβίρετέ το με βλαστάρια λεβάντας στην κορυφή!


Κάντε τσάι από αγιόκλημα, ιβίσκο, γιασεμί, τριαντάφυλλο ή γαρύφαλλο. Ή κάντε το δικό σας μείγμα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...