28.1.12

Η αληθινή Ιστορία του Μουσακά

Γκρίκ Μουζάκα ;;; Νο ου !

Εχθές , στη σχολή μαγειρικής που διδάσκω , μέσα από πολλές ώρες συζήτησης , έπεσε στο τραπέζι το θέμα της καταγωγής και της ιστορίας του Μουσακά , που τόσο πολύ αγαπάμε εμείς και οι λατρεμένοι μας τουρίστες ...

Έτσι ανοίξαμε τα τεφτέρια μας , τις βιβλιοθήκες μας , ενώσαμε τις γνώσεις μας με τους καλούς μου συναδέλφους και καταλήξαμε στα εξής .

Ο Μουσακάς σαν ονομασία παρασκευής πρώτο ξεκίνησε στη Ρουμανία , σαν ένα φαγητό ταψιού με διάφορα ανάμικτα λαχανικά ( τύπου μπριάμι φανταστείτε )...

Στη συνέχεια , πρόσθεσαν απο πάνω φέτες τομάτα και πήρε το όνομα Μουσακάς " οριεντάλ " ( που ισχύει ακόμα και στη σημερινή εκδοχή του Μουσακά , αν προσθέσουμε μια στρώση τομάτας )

Τότε οι Ρουμάνοι μάγειρες αποφάσισαν να πάνε ένα βήμα παραπέρα τη συνταγή και πρόσθεσαν σε αυτό το φαγητό απο λαχανικά φούρνου , μια στρώση απο μαγειρευτό ψιλοκομμένο κοκκινιστό κρέας .

Γύρω στο  1722 ήταν που  οι Γάλλοι σέφ άρχισαν να μαζεύουν συνταγές απο διάφορες χώρες, να τις μετατρέπουν και να τις καταγράφουν επίσημα .  Έτσι έπιασαν τον Ρουμάνικο Μουσακά , τακτοποίησαν όλα τα υλικά στην σειρά σε στρώσεις και απο πάνω έβαλαν την λατρεμένη τους μπεσαμέλ ,που σε άλλο πόστ θα σας πω την δική της ιστορία .

Απο εκεί ο Μουσακάς έφυγε και την συνταγή του ενστερνίστηκαν οι Χώρες της απο Ανατολής και περισσότερο η Τουρκία .  Κάπου έκει στην τουρκοκρατία , που οι σχέσεις των δυο λαών ήταν αναγκαστικά στενότατες , ο Μουσακάς έγινε Ελληνική παραδοσιακή συνταγή !

Μετά απο όσα διαβάσατε , μήπως όχι ;;;






3 σχόλια:

Eri είπε...

Απο τότε που έφυγα απο την Ελλάδα και γνώρισα πολλές άλλες κουζίνες είδα ότι γενικά στα Βαλκάνια έχουν πάρα πολλές συνταγές ίδιες με τις δικές μας. Μετά απο τόσα χρόνια είναι λίγο δύσκολο να ξέρεις απο που πραγματικά κατάγεται ένα πιάτο. Γίνεται όμως διάσημο απο αυτούς που το αγάπησαν περισσότερο...

vouros είπε...

σύμφωνο με την ερι !!!!!

mijáo είπε...

Πολύ ενδιαφέρον (και δεν είχα ιδέα για την καταγωγή του μουσσακά). Έψαξα και βρήκα ότι το όνομα του πιάτου προέρχεται από τα αραβικά και χρησιμοποιείται πάνω κάτω απαράλλαχτο σε πολλές γλώσσες (σλαβικές και μη, και της ελληνικής συμπεριλαμβανομένης).

Η ατέρμονη διεκδίκηση πατρίδας για φαγητά, ποτά, μουσικές κλπ. είναι κάτι που σχεδόν θα έλεγα φαύλος κύκλος. Επειδή ιδίως στον Ινδοευρωπαϊκό χώρο έχουν γίνει ΠΑΡΑ πολλές μετακινήσεις, επιμειξίες κλπ. υπάρχει μια γενική ενοποίηση - μια λαογραφική σαλάτα ας το πούμε, που προφανώς επεκτείνεται και στα φαγητά. Εδώ βρίσκουμε για παράδειγμα δανεισμούς λέξεων στα Φιλλανδικά από τα Ελληνικά ή κοινές ρίζες σε γλώσσες που οι λαοί που τις μιλούσαν βρισκόντουσαν στις δυο άκρες του κόσμου (water στα Αγγλικά - vada στα ρωσικά για το νερό που τελικά προέρχεται από τα σανσκριτικά σα λέξη).

:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...