22.9.07

Απάντηση στο γράμμα του Πέτρου…


Πέτρο καλησπέρα.
Κατ’ αρχήν συγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση.
Εγώ σαν απόφοιτος δημόσιας Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων ( Σ. Τ. Ε. ) πάντα πίστευα, και ακόμα το πιστεύω , ότι οι σχολές αυτές είναι οι ποιο καταξιωμένες στο χώρο του τουρισμού, με τους περισσότερους επιτυχημένους απόφοιτους επαγγελματίες . Βέβαια τα τελευταία χρόνια, και μετά τη χρονιά που αποφοίτησα εγώ, τα πράγματα σε αυτές τις σχολές έχουν αλλάξει κάπως. Από ΣΤΕ έγιναν ΟΤΕΚ και τώρα είναι ακόμα Οτεκ νομίζω αλλά και κάτι σαν ΤΕΕ… Δεν ξέρω αν σε μπέρδεψα, αλλά είναι από μόνη της μια μπερδεμένη ιστορία και ο λόγος είναι απλός. Η ΣΤΕ ήταν σχολή του Υπουργείου Τουρισμού και μετά άλλαξε χέρια πηγαίνοντας στο Υπουργείο Παιδείας… Άρα κατάλαβες ότι στο τέλος τα έκαναν μαντάρα…


Για να μην μακρηγορώ άλλο θα σου πω το εξής . Συνιστώ λοιπόν της δημόσια Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων (ή όπως αλλιώς την λένε τώρα) γιατί :
-είναι δωρεάν
-έχει σχολές σε όλη την Ελλάδα
-είναι οικοτροφείο ( δηλαδή μένεις μέσα στη σχολή, για τον πρώτο χρόνο τουλάχιστον) , αυτό -έχει πολλά θετικά και πολλά αρνητικά, ανάλογα την κουλτούρα και τη παιδεία του κάθε ανθρώπου.
-όλοι οι καθηγητές είναι « της δουλείας» και δεν είναι απλά της θεωρίας
-για να πάρεις πτυχίο πρέπει να κάνεις υποχρεωτική πρακτική άσκηση 2 4μηνων, ενώ στις ιδιωτικές η πρακτική άσκηση είναι προαιρετική .
-είναι φτιαγμένη για μαθητές που πραγματικά τους αρέσει αυτό που σπουδάζουν και θέλουν να ζήσουν από αυτό. Ενώ οι σπουδές στις διάφορες ιδιωτικές , είναι λίγο της φιγούρας, λίγο δήθεν… Όχι ότι και στις ιδιωτικές αν θα πας δεν θα μάθεις, απλά το μεγαλυτερο ποσοστό των μαθητών που πάνε σε αυτές πάνε επειδή η μαγειρική είναι « μόδα » και γιατί τελικά « αποφάσισαν να καταλήξουν στη μαγειρική».


Η μαγειρική Πέτρο είναι ΕΠΙΛΟΓΗ και όχι ΚΑΤΑΛΗΞΗ.. Για να κάνης αυτή τη δουλειά ΚΑΛΑ (και όχι απλά να την κάνης) δεν πρέπει να σου αρέσει ή να την αγαπάς πρέπει να είσαι « καψούρης μαζί της » να είναι το χόμπι σου, η διασκέδαση σου, και όχι « το πάω για δουλειά :-(»
το μόνο και μεγαλύτερο αρνητικό (γνώμη μου) της δημόσιας σχολής είναι ότι κάθε χρόνο οι επιλαχόντες είναι πάρα πάρα πολύ λίγοι σε σχέση με τις αιτήσεις. Ο λόγος είναι απλός και κατανοητός, το οικοτροφείο.


Τέλος όσον αφορά τις ιδιωτικές σχολές που με ρώτησες τη γνώμη μου θα σου πω το εξής. Κάνε μια βόλτα σε όλες και ζήτα να σου κάνουν μια ενημέρωση για το πρόγραμμα σπουδών τους σε σχέση με τα δίδακτρα. Μετά κάνε μια σύγκριση σε αυτά που θα έχεις μπροστά σου και τότε διάλεξε αυτό που σε καλύπτει καλύτερα.
Οι σχολές Πέτρο δεν σου δίνουν τίποτα περισσότερο από τις βασικές (πολύ βασικές όμως) αρχές και ένα κλειδί.
Το τι θα κάνει ο κάθε απόφοιτος αυτό το κλειδί και ποιες πόρτες θα ξεκλειδώσει είναι δικό του θέμα. Αλλά αυτό να το θυμάσαι καλά , όλες οι σχολές δίνουν ένα κλειδί,. Μπορεί το μέταλλο, το χρώμα και ποιότητα του κλειδιού να διαφέρει από σχολή σε σχολή, αλλά όλα τα κλειδιά είναι για την ίδια κλειδαρότρυπα φτιαγμένα.

Ελπίζω να σε βοήθησα κάπως και να μην σε μπέρδεψα περισσότερο.
Καλή τύχη ,



Μαγειρικούς χαιρετισμούς
editorial

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...