1.6.07

Εσείς... Έχετε Φάει Καρπουζόπιτα???


Μπορεί να ακούγεται "Κάπως"... Κι όμως η Καρπουζόπιτα είναι ένα Παραδοσιακό Γλυκό που συναντάμε στα Νησιά των Κυκλάδων και σε κάποια των Δωδεκανήσων...

Ένα Πραγματικά Εντυπωσιακό.. Νόστιμο και Μυρωδάτο Γλυκό, που η ιστορία του χάνεται στα βάθη των Αιώνων... Καιρός να το επαναφέρουμε στο προσκήνιο..

Για την καρπουζόπιτα θα χρειαστούμε...
  • Ένα γλυκό (καλά γινωμένο) Καρπούζι (μεσαίου μεγέθους)
  • 1 Κιλό Ζάχαρη
  • 1,5 Κιλό Αλεύρι μαλακό
  • 200 γραμμάρια μέλι Θυμαρίσιο
  • Ελαιόλαδο
  • Κανέλα και Γαρύφαλο τριμμένα
  • Σουσάμι

Για την παρασκευή... καθαρίζουμε το καρπούζι και αφαιρούμε τα κουκούτσια... (Αυτό το στάδιο θέλει πολυυυυυ υπομονή...)
Κόβουμε το καρπούζι σε μικρά κυβάκια και πασπαλίζουμε με την ζάχαρη... Αφήνουμε λίγο το καρπούζι να βγάλει τα υγρά του...
Πλάθουμε το Καρπούζι με την ζάχαρη και σουρώνουμε σε ένα μπόλ όλους τους χυμούς του Καρπουζιού...
Στο μείγμα του Καρπουζιού με την Ζάχαρη προσθέτουμε το μέλι και το αλεύρι, την κανέλα και το γαρύφαλλο... Ανακατεύουμε ώστε να γίνει ένα παχύρρευστο μείγμα...
Βάζουμε ελαιόλαδο (αρκετό) σε ένα στρογγυλό ταψί... ρίχνουμε μέσα το μείγμα του καρπουζιού, πασπαλίζουμε με κανέλα, γαρύφαλλο και σουσάμι και ψήνουμε στο φούρνο για 30 -40 λεπτά στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει...

Τρώγεται Κρύα... Και έχει υπέεεεεεεεεροχη γεύση... Έχει την μορφή του χαλβά Φαρσάλων..

εγώ την είχα φάει στην Νάξο σε ένα καφενείο πριν 4 χρόνια και έπαθα την πλάκα μου... την έφτιαχνε μια γιαγιά και την σέρβιρε σαν συνοδευτικό με το παραδοσιακό Λικέρ Νάξου...

Κι αν Νομίζεται οτι η συνταγή ήταν μόνο αυτή... ΧΑχαΧΑ... είστε γελασμένοι... Κρατήσαμε αν θυμάστε το χυμό απο το καρπούζι που είχαμε πριν πασπαλίσει με τη ζάχαρη... Αυτό το "Ζουμί" μπορούμε να το αξιοποιήσουμε ποικιλοτρόπως..

1η Εκδοχή... Ζελέ Καρπούζι: Σουρώνουμε το χυμό, τον βράζουμε, και προσθέτουμε ζελατίνη σε σκόνη (εμπορίου)... Μοιράζουμε σε μπόλ... Κι έτοιμα τα ζελέ μας...

2η Εκδοχή... Χυμός Καρπούζι: Απλά σουρώνουμε καλά το χυμό καρπουζιού και βάζουμε στο ψυγείο... Για 3 μέρες μπορούμε να πίνουμε ένα Δροσερό χυμό καρπουζιού ή να το προσθέσουμε σε Bacarti και να φτιάξουμε το δικό μας Breezer...

3η Εκδοχή... Λικέρ Καρπούζι: Βράζουμε το χυμό αφού το σουρώσουμε, προσθέτουμε κι άλλη ζάχαρη... Φτιάχνουμε έτσι ένα ωραίο Σιρόπι με άρωμα Καρπούζι το οποίο στην συνέχει το προσθέτουμε (αφού κρυώσει) σε κάποιο Άοσμο Αλκοολούχο ποτό... όπως την ΚΡΗΤΙΚΗ ΡΑΚΙ (ΌΟΟΟΟΛΛΛΛΕΕΕΕΕ) και έχουμε ένα ωραιότατο Λικεράκι...

Αυτά.... Μιαμ... Μιαμ... πείνασα!!!

3 σχόλια:

kyrallina είπε...

Ένας άλλος πιθανός τίτλος: Οι πολλαπλές χρήσεις του καρπουζιού στην καθημερινή ζωή. Μερσί για όλες!

Won_toLLa είπε...

Epishs... To pio basiko den sas eipa...

Me thn FLOUDA toy karpouziou... mporoume na ftiaxoume kataplhktiko glyko tou koutaliou!!!!

MIAM!!!!

eyxaristw gia ta kala sas logia...

Vita είπε...

Θα μπορούσατε κάπως να προσδιορίσετε το βάρος του καρπουζιού; Γιατί με τα μεγέθη που κυκλοφορούν άλλο ήτανε το μέτριο πέρυσι και άλλο φέτος :-)
Έστω αν μπορείτε να μας πείτε σε όγκο τον πολτό που χρησιμοποιούμε τελικά π.χ. 2 ποτήρια.Θέλω να φτιάξω αυτή τη συνταγή και δεν βρήκα ποτέ σαφή ποσότητα του καρπουζιού.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...