9.6.07

Άρωμα Ελλάδας στα ράφια

Μέρα παρά μέρα ο 65χρονος κ. Γιώργος Στιβακτάκης επισκέπτεται το κτήμα με αρωματικά φυτά που διατηρεί στη Μονή Αγκαράθου, 25 χιλιόμετρα από το Ηράκλειο της Κρήτης. Θέλει να βλέπει από κοντά εάν η βιολογική καλλιέργεια του δίκταμου πηγαίνει καλά. Και να φροντίζει και για τ΄ άλλα αρωματικά φυτά, το αρισμαρί, το θυμάρι.
Μετά την επαφή με τα... αρώματα της Κρήτης δίνει το ΟΚ για να συσκευαστούν σε μικρές συσκευασίες και έπειτα σε κουτιά. Από εκεί και πέρα το δίκταμο αρχίζει το μακρύ ταξίδι. Περνάει τα σύνορα και φτάνει στις αγορές της Φινλανδίας, της Γερμανίας, της Σουηδίας, της Πολωνίας.
Παρόμοιο ταξίδι από την Ελλάδα στο εξωτερικό κάνουν κάθε τόσο και άλλα αρωματικά φυτά όπως, ο κρόκος της Κοζάνης (σαφράν) και η μαστίχα Χίου. Και έτσι οι Ευρωπαίοι αλλά και οι πολίτες της Ασίας, της Βόρειας Αφρικής, της Αμερικής στρώνουν... τραπέζι με άρωμα Ελλάδας!
Εξαγωγές
Όπως λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Στιβακτάκης, παραγωγός και ιδιοκτήτης της εταιρείας Κnossos, χρειάστηκαν χρόνια και πολλές προσπάθειες μέχρι να φτάσει στο εξωτερικό το δίκταμο, συσκευασμένο και έχοντας τη σφραγίδα ότι είναι ελληνικό και βιολογικό. «Ήμουν από τους πρώτους που στις αρχές της δεκαετίας του ΄70 έβγαλα στην αγορά αρωματικά φυτά σε συσκευασίες».
Περίπου 2-3 τόνους με συσκευασμένα αρωματικά φυτά (δίκταμο, φασκόμηλο, αρισμαρί) εξάγει κάθε χρόνο. Αποφάσισε πριν από έξι χρόνια να καλλιεργήσει ο ίδιος βιολογικό δίκταμο και άλλα 14 βιολογικά αρωματικά φυτά σε ένα κτήμα περίπου 20 στρεμμάτων.
Η μαστίχα Χίου
Τον γύρο του κόσμου κάνει κάθε χρόνο η μαστίχα Χίου. Εξάγεται στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης έως την Αυστραλία, τη Νότια Αφρική, τη Βραζιλία και τον Καναδά! Όπως λέει ο κ. Γιάννης Περίκος, υπεύθυνος του τμήματος εξαγωγών της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών, «οι πωλήσεις στη Γαλλία είναι υψηλές επειδή οι Γάλλοι επανεξαγάγουν τη μαστίχα στις χώρες της Βόρειας Αφρικής».
Πριν από δύο μήνες άνοιξε κατάστημα στη Σαουδική Αραβία και στα σχέδια της Ένωσης είναι να ανοίξουν έως το φθινόπωρο στη Νέα Υόρκη και στο Παρίσι. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι δύο αμερικανικές εφημερίδες («Washington Τimes» και η «Νew Ηaven Register») πρότειναν στους αναγνώστες τους να αγοράσουν προϊόντα μαστίχας για δώρα...

Kρόκος: Από την Κοζάνη σε όλο τον κόσμο

Οι μικρές ελκυστικές συσκευασίες προσελκύουν τους ξένους

Τα Νέα, ΣΑΒΒΑΤΟ
9 ΙΟΥΝΙΟΥ 2007

5 σχόλια:

yiaNNis είπε...

Συγχαρητήρια!!! Αν είσαι δημοσιογράφος, νομίζω κάνης πολύ καλά την δουλειά σου, αν όχι, θα έπρεπε να ήσουν. Πολύ ενημερωτικό post. Έτσι όπως το διάβαζα κάποιες λέξεις χτύπησαν σαν καμπανάκια στο μυαλό μου ( εξαγωγές, πολλά χρόνια, μέχρι να φτάσει στο εξωτερικό, Κρήτη, Ηράκλειο κτλ.), το γιατί είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο…
Εδώ και μετρικούς μήνες, ασχολούμαι με ένα τελείως διαφορετικό αντικείμενο, τις εξαγωγές σε μια εταιρία τροφίμων. Έτσι καταλαβαίνεις ότι χωρίς να το ξέρεις, ξαφνικά ήταν σαν να το είχαμε συζητήσει πριν το γράψεις! Περίεργο…

kyrallina είπε...

Δεν είναι δικό μου, το linkάρισα από τα Νέα επειδή το βρήκα πολύ ενδιαφέρον....

magires.gr είπε...

apogoiteftika!!!

kyrallina είπε...

Γιατί βρε παιδί μου;

yiaNNis είπε...

giati me akoubise poli afto to arthro, kai nomiza oti to egrapses esi. anyway... tha grapsis sigoura kati allo pou tha me kani na gelaso poly!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...