26.5.07

καλη αρχη


Και για καλή αρχή, θα δημοσιεύσω ένα ολόκληρο menu, λίγο διαφορετικό από τα συνηθισμένα…



EATING FLOWERS MENU
Τουλίπες με τόνο
Υλικά (γίνονται 4 μερίδες)
12 τουλίπες με έντονα χρώματα
2 συσκευασίες τόνος σε νερό, στραγγισμένο
3 κλωνάρια σέλινο, χοντροκομμένα
1 κουταλάκι κάρι σε σκόνη
1/3 κούπας μαγιονέζα
πιπέρι φρεσκοτριμμένο για νοστιμιά
μαρούλι για γαρνιτούρα
Εκτέλεση
Αφαιρούμε τα πέταλα από 8 τουλίπες, κόβοντάς τα 1/2 εκατοστό πάνω από το σημείο που συγκρατούνται στο άνθος, για να απομακρύνουμε το πικρό τους τμήμα. Κόβουμε τα πέταλα ζουλιέν, σε λωρίδες, και τα αφήνουμε στην άκρη. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τον τόνο με το σέλινο, το κάρι, τη μαγιονέζα και το φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Προσθέτουμε τα πέταλα κομμένα ζουλιέν και ανακατώνουμε ελαφρά. Κόβουμε τα κοτσάνια από τις υπόλοιπες τουλίπες και αφαιρούμε τους στήμονες και τον ύπερο. Τοποθετούμε κάθε τουλίπα επάνω σε ένα στρώμα από μαρούλι. Παίρνουμε κουταλιές από το μίγμα του τόνου και γεμίζουμε απαλά τις τουλίπες. Σερβίρουμε.

Σούπα ανανά με βιολέτες
(μερίδες 6)
4 κούπες χυμός ανανά
3 κουταλιές της σούπας ταπιόκα
3 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη
1/2 κουταλάκια του γλυκού ξύσμα φλούδας λεμονιού
2 κούπες φράουλες ή βατόμουρα σε φέτες
1 κούπα κομμάτια πορτοκαλιού σε κύβους ή ξερά μανταρίνια
2 κουταλιές της σούπας λικέρ πορτοκαλιού
1/2 κούπα φρέσκες βιολέτες
Ανακατώστε το χυμό του ανανά με την ταπιόκα και βάλτε το να βράσει. Πάρτε το από τη φωτιά και προσθέστε ζάχαρη και το ξύσμα λεμονιού. Αφήστε το να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου. Προσθέστε τα φρούτα, το λικέρ και τις βιολέτες. Ψύξτε το πριν το σερβίρετε, προσθέστε λίγη ξινή κρέμα σε κάθε μπολ και γαρνίρετε με μια βιολέτα.


Ομελέτα με πέταλα καλέντουλας και λουλούδια μποράντζας
(συνταγή από την Κορσική - Από την Paola Filinesi)

30 Πέταλα Καλέντουλας
12 Λουλούδια μποράντζας
6 αυγά
Χτυπάμε τα αυγά με αλάτι και πιπέρι και τα ρίχνουμε στο τηγάνι, όπως κάνουμε την κανονική ομελέτα. Λίγο πριν είναι έτοιμη προσθέτουμε τα λουλούδια μας, ανακατεύουμε και σερβίρουμε αμέσως.
Γεμιστά χοιρινά φιλέτα

1/2 με 1 κιλό κρέας για φιλέτα
50 γραμμάρια τυρί κασέρι
1-1/2 κουταλάκια του γλυκού λουλούδια νεροκάρδαμου ψιλοκομμένα
1-1/2 κουταλάκια του γλυκού λουλούδια κρεμμυδιού ψιλοκομμένα
1 βλαστάρι δενδρολίβανο
αλάτι και πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
ελαιόλαδο

Κόψτε τα φιλέτα ομοιόμορφα απομακρύνοντας τα τελειώματα. Χρησιμοποιώντας ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι, χωρίστε στα δύο τα φιλέτα κατά μήκος λίγο κάτω από τη μέση, σχεδόν στα 2/3 του κρέατος. Ανοίξτε το φιλέτο. Απλώστε ομοιόμορφα ένα στρώμα κασέρι στο κέντρο του φιλέτου. Πασπαλίστε ομοιόμορφα ένα κουτάλι της σούπας νεροκάρδαμα, λουλούδια κρεμμυδιού και ένα κλαδάκι δενδρολίβανου στο κέντρο του φιλέτου. Κλείστε τα δύο κομμάτια του φιλέτου και χρησιμοποιώντας σπάγκο κουζίνας δέστε τα μαζί. Αλείψτε ελαφρά το εξωτερικό μέρος του φιλέτου με ελαιόλαδο και πασπαλίστε το περιμετρικά με φρεσκοτριμμένο αλατοπίπερο, με τα υπόλοιπα λουλούδια και με τα φύλλα του δενδρολίβανου. Τοποθετήστε το σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και ψήστε το σε φούρνο για περίπου 30 με 40 λεπτά στους 180 βαθμ. C. Μπορείτε να το ψήσετε στα κάρβουνα αλλά επειδή η θερμοκρασία εκεί δεν ρυθμίζεται θα πρέπει να ελέγχετε το ψήσιμο με το μάτι. Αφήστε το κρέας σε θερμοκρασία δωματίου για 5 λεπτά πριν το σερβίρετε.
Παγωτό με πέταλα τριαντάφυλλου
(γίνεται περίπου τρία φλιτζάνια)
1 φλιτζάνι κρέμα μόρφατ
1 φλιτζάνι πλήρες γάλα1 φλιτζάνι ζάχαρη
5 μεγάλα αυγά (μόνο τους κρόκους)
1 1/2 φλιτζάνι πέταλα μεγάλου αρωματικού τριαντάφυλλου (πλυμένα, στεγνωμένα και τοποθετημένα στο φλιτζάνι απαλά)
Ετοιμάστε ένα δοχείο πρόψυξης, τοποθετώντας παγάκια σ' ένα μεγάλο δοχείο με επίπεδο πάτο, όπου θα κρατείται το μπολ, μέσα στο οποίο θα προψυχθεί το παγωτό.Τοποθετήστε τη ζάχαρη και τα πέταλα σε μίξερ και ανακατώστε μέχρι να σχηματισθεί μία πάστα.Βάλτε την κρέμα, το γάλα και την πάστα ζάχαρης σε τηγανάκι μεσαίου μεγέθους και σε μέτρια θερμοκρασία ανακατώστε ώσπου να λειώσει η ζάχαρη. Σιγοβράστε για λίγο και κατεβάστε από τη φωτιά το τηγάνι.Βάλτε τα ασπράδια των αυγών σε άλλο μπολ. Χτυπήστε τα ελαφρά και προσθέστε αργά το ζεστό μίγμα. Ανακατώνετε συνεχώς μέχρι το μίγμα να γίνει ομοιογενές. Μεταφέρετε το μίγμα στο τηγάνι και τοποθετήστε το σε μέτρια θερμοκρασία. Ανακατώνετε συνεχώς, με ξύλινο κουτάλι, ώσπου η θερμοκρασία να φθάσει στους 80 βαθμούς C (δοκιμάστε τη θερμοκρασία με θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής ή όταν καλύψει το πίσω μέρος του κουταλιού). Στραγγίστε το μίγμα με λεπτό σουρωτήρι σ' ένα καθαρό μπολ και τοποθετήστε το μπολ στο μεγάλο δοχείο με τα παγάκια. Αφού ολοκληρωθεί η πρόψυξη, βάλτε το σε μηχανή παγωτού και ακολουθήστε τις οδηγίες του κατασκευαστή.

ΥΓ. ποτέ μην χρησιμοποιείτε ή μην τρωτέ λουλούδια του εμπορίου. Είναι πάρα πολύ βλαβερά για την υγεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...