Εσείς ξέρατε ότι η πρώτη σάλτσα Μπεαρνέζ φτιάχτηκε με λάδι;;;!
Κατά τον 17ο αιώνα αυτή η πολύ γνωστή μέχρι της μέρες μας χλιαρή σάλτσα παρασκευαζόταν με σπορέλαιο, όσπου μια μέρα έγινε η αλλαγή του λαδιού με φρέσκο βούτυρο διότι θα σερβιριζόταν στον Βασιλιά Μπεαρνέζ και έπρεπε να έιναι ποιο ντελικάτη... Ο Βασιλιάς ξετρελάθηκε και ιδού η σάλτσα Μπεαρνέζ....
(συνοδεύει λαχανικά ατμού, βραστά ψάρια, και κρεατικά σχάρας ή σωτέ αλλά και ότι άλλο τραβάει η όρεξή σας)
Σάλτσα Μπεαρνέζ
1/2 φλυτζάνι κρασί λευκό ξηρό
1/2 φλυτζάνι ξύδι με εστραγκόν
2 κουταλιές κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
2 κουταλιές εστραγκόν, φρέσκο ψιλοκομμένο
2 μεγάλα αυγά, κρόκους
200 γραμ βούτυρο λειωμένο (κλαριφιέ)
πιπέρι εκραζέ
Σιγοβράζετε το κρασί, το ξύδι, τα κρεμμυδάκια και το εστραγκόν σε βαρύ τηγάνι, μεχρί να μειωθεί ο όγκος περίπου στις 5 κουταλιές (ρεντιξιόν) . Περιμένετε μέχρινα γίνει χλιαρό και στη συνέχεια ανακατεύετε καλά ένα-ένα τα κροκάδια. Επιστρέφετε το μείγμα στη φωτιά και ανακατεύετε συνέχεια μέχρι να δέσει ελαφρά. Καλό είναι για αυτή τη δουλειά να χρησιμοποιήσετε ένα μπέν μαρί. Το βγάζετε απο τη φωτιά και προσθέτετε σταδιακά ανακατεύοντας πάντα, το βούτυρο (σε κορδόνι σαν μαγιονέζα). Προσθέτετε πιπέρι .
3 σχόλια:
Πολύ μου αρέσουν τέτοιες πληροφορίες...
με το αυγό δεν υπάρχει πρόβλημα για σαλμονέλα επειδή είναι σε χλυαρή θερμοκρασία?
ισως
Δημοσίευση σχολίου