3.8.08

ΧΑΛΒΑΣ ΦΑΡΣΑΛΩΝ


σήμερα Κυριακή , και κατά παράδοση βάζουμε φαγητό στο φούρνο και φτιάχνουμε ενα γλυκάκι , έτσι για να μυρίσει το σπίτι...


Χαλβάς Φαρσάλων λοιπόν...
Υλικά

250 γρ. νισεστέ ( ή κόρν φλάουρ)
3 κούπες ζάχαρη
1/2 κουταλάκι βανίλια
5 κούπες νερό
1/2 κούπα αμύγδαλα ασπρισμένα και χωρισμένα στη μέση
2/3 κούπας βούτυρο λιωμένο ή καλαμποκέλαιο
ζάχαρη και κανέλα για το πασπάλισμα
  • Γίνεται 1 1/4 κιλού χαλβάς
  • Χρόνος προετοιμασίας: 15'

Εκτέλεση
Κρατήστε μία κούπα από τη ζάχαρη κι ανακατέψτε την υπόλοιπη με το νισεστέ και τη βανίλια, μέσα σ' ένα μεγάλο μπολ. Ρίξτε το νερό κι ανακατέψτε να διαλυθούν καλά. Σε μια αντικολλητική κατσαρόλα με πάτο 25 εκ. σωτάρετε τ' αμύγδαλα σε μία κουταλιά από το βούτυρο ή το λάδι. Αφαιρέστε τα με τρυπητή κουτάλα και φυλάξτε τα. Χαμηλώστε τη φωτιά και ρίξτε μέσα στην κατσαρόλα τη ζάχραη που κρατήσατε λίγη, λίγη, ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα, ώσπου να λιώσει και να γίνει σκούρα ξανθή καραμέλα. Κατεβάστε την από τη φωτιά, ρίξτε κι ανακατέψτε μέσα σ' αυτή το νερό με το διαλυμένο νισεστέ και τη ζάχαρη. Βάλτε και πάλι την κατσαρόλα επάνω σε μέτρια φωτιά και βράστε, ανακατεύοντας συνεχώς με τη σπάτουλα, ώσπου να γίνει μια πηχτή, γυαλιστερή, διαφανής μάζα, που να ξεκολλάει από το τοίχωμα της κατσαρόλας. Ρίξτε μέσα τ' αμύγδαλα, δυναμώστε τη φωτιά και ρίξτε το βούτυρο ή το λάδι λίγο, λίγο, ανακατεύοντας να ενσωματωθεί με τη μάζα του χαλβά. Όταν τελειώσει το βούτυρο κι ο χαλβάς αρχίσει να πιάνει κρούστα, σα να τηγανίζεται, στρώστε την επιφάνεια με τη σπάτουλα και ψήστε τον 5' - 6', χωρίς να τον ανακατεύετε, για να πιάσει κρούστα. Κατεβάστε τον από τη φωτιά, σκεπάστε την κατσαρόλα μ' ένα ταψάκι κι αναποδογυρίστε τον χαλβά μέσα σ' αυτό. Όταν κρυώσει, κόψτε τον σε κομμάτια. Σερβίρετέ τον, πασπαλίζοντάς τον με λίγη ζάχαρη και λίγη κανέλα. Διατηρείται εκτός ψυγείου.

2 σχόλια:

Ζωή είπε...

ευχαριστούμε για την υπέροχη συνταγή. Επίσης σημαντική η γνώση ότι διατηρείται εκτός ψυγείου.

Tepoula είπε...

Φτιάχνω χαλβά 15 χρόνια και έχουν όλοι βαρεθεί να τον τρώνε γιατί φτιάχνω συνέχεια στην νηστεία με διάφορους τρόπους για να πετύχω την κρούστα βέβαια, σε ευχαριστώ πολύ για την συνταγή είναι η πρώτη φορά που πέτυχα τέλεια κρούστα. Το μυστικό στα πανηγύρια ήξερα οτι ήταν τα σκεύη τους αλλά το αντικολλητικό τηγάνι και το ψήσιμο πέντε λεπτά στο τέλος έκανε την διαφορά, εγώ έβαλα σπορέλειο και καρύδια. Ευχαριστώ πολύ!!!! και πρώτη φορά αφήνω αφήνω σχόλιο σε συνταγή από την χαρά μου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...